
הצוות של "מוניתה", מתוך "ידיעות אחרונות" צילום: יריב כץ
האם אי פעם יצא לכן\ם לעלות על מונית? התשובה היא ככל הנראה כן.
האם יצא לכם לעלות למונית עם נהגת ולא נהג? כאן התשובה כבר פחות צפויה.
מה שבטוח, מאזן הנהגות – נהגי מונית בארץ אינו מאוזן.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ב2011, 49% מכלל מקבלי רישיון הנהיגה היו נשים. ובכל זאת רק 2% מכלל מקבלי רישיון הנהיגה לרכב משא, למונית, ולאוטובוס היו נשים.
יש מי שמנסות לשנות את פני הדברים, בעיקר בתקופה בה המודעות על הסכנות האפשריות במרחב אינטימי – עלתה. מיזם נשי יוצא דופן בנוף החברתי הנו "מוניתה". מדובר בקואפרטיב שמספק כניסה לשוק העבודה באופן תומך לנהגות מונית, מספק מרחב בטוח לנוסעות (וגם נוסעים) ומאגד את נהגות המונית יחדיו ככוח מכובד. זוהי תחנת מוניות שכולה נהגות מונית, נשים.
את "מוניתה" ייסדה אורה לוי, נהגת מונית, פעילה חברתית ואשת חינוך. את מסעה בתור נהגת מונית החלה בזהירות רבה וקנתה מונית שיכלה להפוך במידת הצורך לרכב פרטי. אורה נכנסה לעבודה בתחנת מוניות מכיוון שבאותה תקופה נאמר לה כי זו הדרך היחידה להתפרנס כנהגת מונית, עניין שהתברר לה בהמשך כלא נכון כלל. העבודה בתור אישה כמעט יחידה עם גברים בתחנה לא הייתה פשוטה. היו נהגים שלעגו לה, השפילו אותה, צחקו על חשבונה ולא האמינו כי תוכל להיות נהגת מונית, אך ורק בשל היותה אישה.
כיום, מספרת אורה, יש נהגות הנתקלות ביחס שונה מזה שזכתה לו היא עצמה, אך באותה תקופה זוהי הייתה ההתנהגות הרווחת והמקובלת כלפי נהגות המונית הבודדות בתחנות.
לאחר שנה, הבינה אורה כי העבודה בתחנה לא משתלמת לה, לא מבחינת היחס החברתי ולא מבחינה כלכלית. היא יצאה לדרך חדשה ועצמאית, עזבה את התחנה והחלה לעבוד באופן פרטי. הלקוחות לא איחרו להגיע, ונשים רבות רצו לנסוע איתה באופן אישי. היא הבינה כי את היחס המשפיל אותו סבלה נהגות מונית עוברות גם הן וכי קיים ביקוש לנהגות מונית מצד הנוסעים ובעיקר מצד הנוסעות. וכך, מתוך רצון לעזור לעוד נהגות בפרנסה וכבוד הוקמה "מוניתה".
האם היו נוסעים שהביעו חוסר ביטחון בהיותך נהגת?
"ממש לא, אף פעם, אף אחד, להפך אני מקבלת תגובות כמו 'איזה כיף שזו נהגת!'" מספרת אורה. ובכל זאת, היא נזכרת במקרה בו אברך דתי סירב לקבל את העובדה שבמונית שהזמין נוהגת אישה.
היו מקרים של הורים שבוטחים בך עם בניהם ובנותיהם יותר מאשר בנהג?
"ברור, יש מלא ביקוש, בעיקר אמהות שאומרות כי הן חוששות שיאספו את הילדים בשעה מאוחרת וירגישו בטוחות יותר שנהגת תסיע את בתן בחזרה מבילוי לילי."
אורה מבהירה כי היא לא מנסה להכפיש את שם הנהגים ואינה טוענת ש"כל הנהגים סוטים" אבל לפעמים הנסיעה במונית בין אם הנוסעת רוצה לקיים שיחה אישית או אפילו להתאפר ברכב יותר נוחה כאשר מדובר בנהגת. היא אף מספרת כי נוסעות רבות תיארו מקרים קשים בהן נסעו במונית עם נהג, והיא בתגובה עזרה להן ונתנה מספרי טלפון של מרכזי סיוע.
האם את מרגישה פרגון מנשים?
"מאוד, מאוד. יש מעט מאוד כאלה שאומרות לנו "מי אתן חושבות שאתן?" אבל התגובה הכללית למוניתה מאוד מאוד מפרגנת ותומכת. לא רק נשים, כל מי שראה/שמע פירגן ותמך במוניתה. המיזם השתמש בגיוס כספי המונים והפידבק הוא גדול, אנשים שמו כסף על מוניתה ורוצים שהקידום יהיה זמין. "

ויקטוריה. אחת מנהגות מוניתה.
כשהקימה אורה לוי את מוניתה חשבה כי כל הנהגות צריכות לחבור יחדיו, להתאגד ולצבור כוח. היא הבינה מתוך ניסיונה האישי כי עגמת נפש רבה הייתה נחסכת ממנה לו הייתה לה העזרה שהיא מציעה לנהגות מונית כיום.
אורה מציעה עזרה לכל מי שמחפשת עזרה בכניסה חלקה לתחום. היא ליוותה נשים רבות ומוכנה להמשיך. נהגת מונית, לדבריה, הנו מקצוע שנותן הרבה עצמאות לאישה בין אם בשעות העבודה, לקוחות וחופש בחירה.
לסיום מוסיפה אורה כי "החלום הכי גדול הוא שבגן הילדים כאשר ישאלו את הילדים מה הם רוצים להיות כשיהיו גדולים, מישהי תגיד 'נהגת מונית'."
בימים אלה שוקדים על הקמת אפליקציה ומתן שירות רחב ויעיל של מוניתה בזכות קמפיין הדסטארט (גיוס כסף המונים) מוצלח למדי.